• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Словачки народни домПоводом обележавања Међународног дана матерњег језика, данас је одржано свечано отварање Словачког народног дома у Старој Пазови. Реконструкција Словачког дома одвијала се у три фазе од 2007. године, а уређењем таванског простора инвестиција је потпуно реализована. Културно уметничко друштво "Херој Јанко Чмелик" са својих 300 чланова добило је још боље услове за боравак и рад у овим просторијама.

"Словачка заједница у Војводини већ вековима негује свој језик, своју културу и традицију. Оно што је посебно значајно за наше Словаке јесте да су они највећа словачка дијаспора ван матичне земље. Словачки дом је значајан како због тога што ће бити епицентар културног, уметничког и просветног дешавања за подручје Срема, тако и због тога што се налази у Старој Пазови, која представља место са највећим бројем Словака у нашој земљи."рекао је на отварању председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић.

Председник општине Стара Пазова Горан Јовић изразио је одушевљење што је након неколико година ова инвестиција заокружена. Према његовим речима, Словачки дом није значајан само за Словаке, већ и за целу Стару Пазову, јер је Словачко културно уметничко друштво већ од раније постало бренд општине Стара Пазова. „Изузетно сам задовољан. Општина Стара Пазова ће увек подржавати КУД „Херој Јанко Чмелик“ јер оно на прави начин осликава културу словачке заједнице, не само у Старој Пазови него и шире." истакао је први човек старопазовачке општине.

Председник Словачког културно уметничког друштва "Херој Јанко Чмелик" Ана Лепшановић, захвалила се Покрајинској влади за финансијску подршку коју је пружила како би се реновирао објекат Словачког народног дома, који је тако добио више од 280 квадратних метара новог простора у поткровљу, затим Општини Стара Пазова, као и Савету словачке националне заједнице, који су помогли да се и опремање успешно оконча, тако да су сада створени квалитетни услови за рад разних секција овог Друштва.

Председница Савета словачке националне заједнице Ана Томанова Маканова је истакла да је овај Савет, као установа која заступа словачку заједницу, у свом плану и програму одредила да и финансијски помаже адаптацију објеката културно уметничких друштава и домова културе, да би се створили неопходни услови где аматери могу да се скупљају и раде, да негују своју културу, обичаје и традицију.

"Прошле године, из нашег буџета смо издвојили 5,5 милиона динара. Од тога, милион динара је издвојено за Стару Пазову", рекла је Ана Томанова Маканова.

Око 13 милиона динара уложено је у нове адаптиране просторије Словачког народног дома у Старој Пазови. Локална самоуправа је обезбедила око 4,5 милиона динара за адаптирање таванског простора, док је Покрајина пружила неопходну финансијску помоћ и средства у висини од око 8 милиона динара.

Словачка национална заједница у Старој Пазови на прави начин негује своје обичаје, културу и традицију и постиже завидне резултате, а то је било пресудно да овај народни дом буде сврстан у приоритете када је у питању реконструкција и уређење.

више фотографија ОВДЕ

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије