• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Општинска управа Општине Стара Пазова, ул. Светосавска 11, 22300 Стара Пазова

Данас је: год.

Општина Стара Пазова, Срем, Војводина - званична страница

Званична презентација Општине Стара Пазова

Отварање рециклажног центра Уговор о реализацији пројекта „Економско повезивање Рома у сектору рециклаже“ потписан је у Влади Србије, а њиме је потврђено отварање рециклажних центара у Старој Пазови, Алексинцу, Нишу, Владичином Хану и Сурдулици. Уговор о реализацији пројекта, чија је вредност око 2,5 милиона евра, потписали су директорка Фонда за заштиту животне средине Жељка Јуракић и председник Федерације Рома Србије Јован Дамјановић. “Представници ромске популације су до сада махом радили у сивој зони, из које би након реализације овог пројекта, коначно требали да уђу у легалне токове и да се квалитетно интегришу у друштво, зарађујући своје плате, плаћајући порез и остварујући право на пензију. Тиме ће се допринети не само поштовању људских и мањинских права већ и да Србија буде еколошки чистија.” Истакао је у уводном обраћању Јован Дамјановић. Жељка Јуракић је подсетила на то да ће се управо реализацијом овог пројекта, Ромска попилација која се до сада бавила сакупљањем секундарних сировина, увести у легалне токове, и да ће се резултати развоја пројекта пратити наредних пет година.

За прву фазу реализације овог пројекта издвојено је 114 милиона динара, намењених за опремање објеката и набавку машина и возила. Пројектом је предвиђено успостављање центара, односно изградња објеката где ће се инсталирати опрема за пресовање и балирање амбалаже. Оно што је веома битно напоменути је успостављање неке врсте мониторинга, односно контроле и праћења реализације пројекта, његове сврсисходности и исплативости, тако да ће постојати једна свеобухватна информација о његовим  учинцима.

 

Потписивању уговора присуствовао је и министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, који је подсетио на то да велики број Рома живи у тешким условима и да су они заиста давали допринос сакупљању секундарних сировина, а захваљујући овом пројекту, они ће бити запослени у области рециклажне индустрије. “Оваквим пројектима и запошљавањем Рома у области рециклаже, решиће се и проблем интегрисања ромске заједнице у друштво” нагласио је Дулић.

На овај начин Роми ће из социјалних сфера, односно од социјално угрожених категорија, прећи у радно корисне чланове друштва, који легално раде, измирују пореске обавезе према држави и издржавају своје породице. Пројекат је, по његовим речима, скуп, али обзиром на планиране ефекте, веома исплатив за друштво.

 

У име општине Стара Пазова потписивању уговора је присуствовао и Миленко Бубоња, руководилац одељења за стамбено комуналне послове, заштиту животне средине и инспекцијске послове, који је обраћајући се медијима истакао да није случајно  да се општина Стара Пазова у многим сегментима тако високо позиционирала, од добијања значајног призњања “Капетан Миша Анастасијевић”, до најужег избора за изградњу рециклажног центра. То је плод једног континуираног, планског и тимског рада, који да даје конкретне резултате.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Званична Facebook страница општине Стара Пазова

Општински newsletter

Уколико желите да примате месечне новости и обавештења из Општине Стара Пазова, пријавите се на општински newsletter. Унесите Ваше име и адресу Ваше електронске поште:

Учествујте у анкети

Да ли пратите конкурсе који се објављују на званичној интернет страници Општине?

Сајам привреде

Канцеларија за брзе одговоре Општине Стара Пазова

Пословни портал Општине Стара Пазова

Фондација Пазова за најугроженије