• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-briga-lokalne-samouprave-za-trajno-resenje-stambenog-pitanja-socijalnih-kategorija-stanovnistvaУ општини Стара Пазова, у току је неколико пројеката изградње стамбених објеката у циљу трајног стамбеног збрињавања одређених категорија становништва. У завршници је пројекат, који подразумева изградњу 169 станова у Старој Пазови, финансиран је из два извора, из Развојне банке Савета Европе у износу од 4,8 милиона евра и средствима Општине од око 1 милион евра, а станови ће бити усељиви до краја ове године.

Са истом наменом за становање избеглих и расељених лица, у старопазовачком насељу Голубинци, изграђена је нова зграда, инвестиције од око 850 хиљада евра, са 30 стамбених јединица које ће бити усељиве за два месеца. Оба пројекта Општину Стара Пазова сврставају међу прве самоуправе када је социјална одговорност према грађанима у питању.

Упоредо са изградњом стамбених јединица за лица и породице са избегличким статусом, у току је и изградња кућа за лица ромске националности (пројекат „Успостављање одрживих решења за становање Рома у Старој Пазови“), а објекти се налазе у Фрушкогорској улици у Старој Пазови.

„Општина Стара Пазова, у циљу решавања потреба свих категорија становништва, улаже велики напор и ангажује све своје капацитете како би на делу показала бригу о свим грађанима којима је помоћ потребна. Наш допринос у решавању стамбеног питања за избегла лица и, конкретно у овом случају, трајног решења за становање за припаднике ромске националности тешког материјалног стања, подразумева обиман посао. Ту пре свега мислим на обезбеђивање парцела тј. локација за изградњу, неопходних инфраструктурних улагања, прилаза и комуналних прикључака, који ће осигурати квалитетно становање након усељења. Финансијско учешће по моделу суфинансирања и ангажман локалне самоуправе је значајан фактор од кога успешност поменутих пројеката директно зависи“, закључује председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Кроз сталну координацију са званичним институцијама, које раде на реализацији поменутих пројеката, попут републичког Комесаријата за избеглице и миграције, решавање стамбених питања избеглица за територију општине Стара Пазова је пре самим крајем. Поред станова који се реализују у току је наставак регионалног пројекта, пети талас - додела пакета грађевинског материјала, а недавно су у згради општине Стара Пазова потписане спецификације за грађевински материјал за 30 корисника.

Упоредо са наведеним пројектима ЈП Општинска стамбена агенција Стара Пазова, која је активни учесник у спровођењу ових програма, за наредни период, најављује још пројеката намењених социјалном становању, што додатно указује на одговорност локалне самоуправе према социјално угроженим категоријама.

Када су у питању услови и начин категоризације, у смислу права на усељење у станове, из пројекта изградње стамбеног објекта у Голубинцима и Фрушкогорској улици у Старој Пазови, одлучивано је на основу претходно дефинисаног Правилника.

У складу са кретањима на националном нивоу и сарадњом са надлежним републичким институцијама, старопазовачка локална самоуправа има у плану да се у наредних неколико година у потпуности спроведе стамбено збрињавање социјално угрожених категорија становништва, које за то испуњавају законом предвиђене услове.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter