• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-sto-godina-od-oslobodjenja-opstine-stara-pazova-secanje-na-zavrsetak-velikog-rataУ знак захвалности за велика дела херојства, својим прецима који су у I Светском рату дали свој живот за ослобођење Општине Стара Пазова и отаџбине Србије, председник ове сремске Општине Ђорђе Радиновић, положио је јуче венац на спомен бисти Краља Петра I испред Соколског дома у центру Старе Пазове.

Полагању венаца, које је одржано у 10:00 часова присуствовали су грађани, поштоваоци и потомци, учесника у Великом рату, а поред представника локалне самоуправе венце су положили и представници 204 Ваздухопловне бригаде Војске Србије.

Свечаност је увеличана и певањем песме „Тамо далеко“ у изведби хора „Звонце“, која је и настала давне 1917. године у прогонству на Крфу као сетна химна српских војника далеко од своје родне груде.

У свом обраћању председник је подсетио присутне на историјски моменат који се одиграо пре тачно 100 година, на јунаштво предака, родољубље и несебичну жртву, чији је плод данашња слобода у којој уживамо као потомци.

Општина Стара Пазова на иницијативу председника Радиновића и Патријаршије Српске православне цркве, седам година у низу, шаље најбоље ученике из старопазовачких школа управо на Крф где током две недеље бораве на едукативном кампу, а у циљу неговања традиције, али и сећања на историјски подвиг војске, која је прославила нашу земљу и наш народ и заувек задивила укупну светску јавност тог времена.

Као знак захвалности прецима, сва постојећа спомен обележја на Крфу су до сада обновљена захваљујући Општини и Патријаршији, али и труду деце која активно томе доприносе, а председник је овом приликом најавио да ће пројекат који Општину Стара Пазова везује за острво Крф, у сарадњи са Српском и Грчком православном црквом и управом овог оства, имати свој даљи епилог кроз изградњу адекватног кампа за децу, која на Крф, кроз поменути програм, одлазе сваке године.

Видео прилог:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter