• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-rukovodstvo-opstine-tradicionalno-na-proslavi-slave-manastira-krkaСрпска православна црква обележила је у суботу, 19. августа празник посвећен Преображењу Господњем. Тога дана, богослужењима и светим литургијама, молитвено се обележава успомена догађај на гори Тавор, када се Исус Христос, према предању, први пут пред одабраним ученицима, Петром, Јаковом и Јованом, преобразио и засијао као сунчева светлост. Прослављању Преображења у манастиру Крка, у Кистањама код Книна, у Епархији далматинској, присуствовао је председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић са својим блиским сарадницима, који је несебично и великодушно помогао у обнови ове и неколико других светиња у Далмацији.

Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крка, служили су Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин, Епископ франкфуртски и све Немачке (новоизабрани Епископ бихаћко – петровачки) Г. Сергије и Епископ далматински (новоизабрани Епископ зворничко – тузлански) Г. Фотије. Након свете службе, Епископ Фотије срдачно је поздравио све присутне говорећи о важности овог светог места за вернике у Далмацији, али и шире.

„Ова светиња је као магнет, она окупља наше православне вернике са свих крајева света и за њу су многи људи везани. Неко се овде венчао и крстио децу, неко се исповедао и Богу молио и на тај начин смо сви ми преображавали своје душе и везивали се за ову светињу. Манастир постоји од 1345. године и сведочи непобедиву истину православне вере. Први монаси овде су дошли из Свете Земље и ту су трагали за таворском светлошћу“.

Епископ Фотије се захвалио председнику Општине Стара Пазова, Ђорђу Радиновићу и осталим људима добре воље, који помажу и постају добротвори не само овог манастира, већ и других светиња у Далмацији као што су манастири Крупа, Драговић.

„На територију општине Стара Пазова, силом прилика деведесетих година, дошао је немали број избеглица из Далмације који су за свој нови дом одабрали нашу општину, али никада нису заборавили свој завичај. Упознавајући те људе и слушајући о недаћама које су их снашле тада, али и о невољама које имају и након рата, почео сам сваке године, заједно са њима да посећујем манастир Крка и да у складу са могућностима, као председник једне успешне општине, помажемо обнову. Општина Стара Пазова велику пажњу посвећује обнови верских објеката у свим насељима наше општине, а недавно смо почели изградњу још једне светиње у насељу Бановци – Дунав, храма посвећеног Преподобној мати Ангелини“, изјавио је за локалне медије Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова.

Празнику Преображења у манастиру Крка присуствовао је велики број верника, јавних личности, међу којима је и председник Српског националног већа, Милорад Пуповац, који је поручио да: "Срби траже нову снагу у тренутку када је њихов повратак у Хрватску застао".

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter