• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

naslovna-treca-konferencija-zenske-parlamentarne-mrezeПредставнице Женске одборничке мреже Скупштине општине Стара Пазова узеле су активно учешће у Трећој националној конференцији Женске парламентарне мреже Народне скупштине Републике Србије. Главна тема конференције је била: „Родно одговорно буџетирање у Републици Србији – план за 2016. годину“ уз осврт на сумирање радa и успеха Женске парламентарне мреже у претходних годину дана.

У оквиру уводног дела конференције присутним представницама из покрајинске скупштине, преко 40 локалних самоуправа са територије Србије, представницама невладиних организација и удружења прво су се обратили: Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, Michael Uyehara, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе Републике Србије за област равноправности и Бранкица Јанковић, поверница за заштиту равноправности, и изнели важност жена у друштвено –политичком животу у нашој земљи.

Родно одговорно буџетирање, омогућава одговор на питања: да ли жене у мушкарци имају једнак приступ ресурсима, да ли једнако учествују у одлучивању и да ли имају једнаке користи од употребе ресурса. У сарадњи са Министарством финасија и Координационим телом за родну равноправност, 28 буџетских корисника и институција уводе РОБ у план за 2016. годину.

Радни део конференције је био посвећен овој теми и, у поменутом оквиру, излагано је у три области:

  • „Родно одговорно буџетирање на локалном нивоу и улоге локалних механизама за родну равноправност и женских одборничких мрежа“,народна посланица Биљана Хасановић Кораћ и консултанткиња Александра Васиљевић
  • „Родно одговорно буџетирање на републичком и покрајинском нивоу“, народна посланица Елвира Ковач и консултанткиња Сања Николин
  • „Праћење извршења буџета са становишта родне равноправности и улога Женске парламентарне мреже НСРС у том процесу“, потпредседница НСРС Гордана Чомић.

Представнице Женске одборничке мреже узеле су активно учешће у раду групе са темом: „Родно одговорно буџетирање на локалном нивоу и улоге локалних механизама за родну равноправност и рад женских одборничких мрежа“.

Закључци, који су донесени пре свега дефинишу да је родно буџетирање неоходно имплементирати кроз буџете свих државних институција, да је тај процес започет на државном и покрајинском нивоу и да га треба применити и на локалне самоуправе. Предложена су три начина на који то може да се уради и то: постављањем посебног циља за жене или мушкарце, ради смањења неравноправности; узимањем у обзир питање рода и развијање родно осетљивог приступа; и дефинисањем циљева и индикатора, тако да се експлицитно односе на жене и на мушкарце.

На поменутој конференцији је, још једном јасно, потврђено да женске одборничке мреже имају значајну улогу и обавезу у реализацији родног буџетирања, те да учешће на конференцијама, семинарима, трибинама доноси нова искуства и потпомаже инплементацију истог у буџете свих локалних самоуправа.

Захваљујући досадашњем раду и веома квалитетној координацији са осталим одборничким мрежама широм Србије, пре свега у АП Војводини, представнице Женске одборничке мреже Скупштине општине Стара Пазова ће у наредном периоду појачати активности, уз нарочита залагања на пољу теме, коју је са великом пажњом и стручним приступом обрадила Трећа национална конференција.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter