• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Захвалност и дар епископа сремског Господина ВасилијаУ Патријаршијском двору у Сремским Карловцима 27. новембра одржано је свечано представљање издања Споменица владичанства Сремског, које је председнику Општине Стара Пазова Ђорђу Радиновићу, у знак захвалности за изузетан допринос у очувању и обнављању храмова и других верских објеката у старопазовачком намесништву Епархије сремске Српске Православне Цркве, уручио епископ сремски Господин Василије.

Ово монументално дело на 1200 страна представља, пре свега, израз захвалности свим патријарсима, митрополитима, епископима, свештеницима и монасима, верујућем народу, делатницима, дародавцима осведоченим, верним и оданим синовима Цркве. О књизи су говорили Епископ бачки Господин Иринеј, академик Динко Давидов и проф. др Драган Станић, а у програму је учествовао црквени хор Свети Владика Николај Српски из Нове Пазове.

Споменица, показује динамику живота, као и садашње стање Епархије сремске, и може се сврстати у аутентично сведочанство о изузетним напорима верујућег народа, ранијих и садашњих генерација свештенослужитеља, који су уложени у поновно зидање порушеног и уређење запостављеног, што је одраз тешког периода за Цркву и државу и за народ у целини. Дело је инспирисано и духом упорног, пожртвованог задужбинарства за поколења која долазе. Садржај књиге сведочи и о актуелном стању манастира, парохија и црквених општина Епархије сремске.

Особни печат књизи дао је и Његово Преосвештенство кроз Предговор, где између осталог, говори о књизи као личној прилици, да после тридесетак година проведених у Срему као епископ и духовни пастир, сагледа актуелне прилике у овој Епархији, измењеној „заједничким напорима монаштва и свештенства, уз несебичну подршку и љубав честитог Православног народа, али и институција Државе Србије и Покрајине Војводине“.

Књига подсећа да је православни Срем, једно од најстаријих и најзначајнијих канонских подручја наше Цркве, те да је у другој половини 20. века био скоро потпуно у рушевинама, поготово када је реч о богомољама и светињама, које су, током Другог светског рата разорене, да би и у послератним деценијама биле запуштене и напуштене.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter