• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Посета отворила врата за будућу сарадњу амбасаде Кубе са старопазовачком ОпштиномРедовне активности у раду Општине Стара Пазова и крај октобра ове 2014. године обележила је пријатељска посета делегације амбасаде Републике Кубе на челу са Њ.Е. Мајром Руиз Гарсијом. Петочлану делегацију амбасаде дочекали су представници локалне самоуправе, Дирекције за изградњу општине Стара Пазова ЈП , ЈП Урбанизам, Центра за културу Стара Пазова и Туристичке организације општине Стара Пазова.

Делегацију је пригодним обраћањем поздравио Радоје Благојевић, председник Скупштине општине Стара Пазова уз кратку уводну презентацију Општине домаћина, а потом су уследила излагања директора Дирекције за изградњу Недељка Ковачевића, директора Ценра за културу Владимира Керкеза и директора Туристичке организације Драгане Зорић-Станојковић.

Узвраћајући на адекватан начин уз бројне похвале, као последицу позитивних искустава, које је сусрела од свог доласка на дужност у пријатељску Србију, Њ.Е. амбасадорка је говорила о сличностима када су у питању историјска дешавања за наше две земље. Током овог сусрета било је и речи о потенцијалима и сферама будуће сарадње, која би могла бити остварена између Општине Стара Пазова и амасаде Републике Кубе. Највише пажње је било посвећено разматрању будуће сарадње у области културе, али и туризма, међусобне размене учешћа на сајмовима у Србији и Куби, занимљивостима у обостраним спортским достигнућима, привреди итд.

Један од разлога ове пријатељске посете јесте и недавно покренут пројекат: „Пазова за младе“, у оквиру кога су 16 шаховских великана из целог света добили своје место на клупама на градском Тргу у Старој Пазови. Предвиђено је да се управо на тим клупама у слободно време окупљају пазовачки аматери, али и профи шахисти и посматрачи, а управо на једној од клупа стоји и плочица са именом најпознатијег кубанског шахисте Хосе Раул Капабланке.

Вођени оваквим гестом гости су након пријема обишли градски Трг где су их као изненађење, на нацртаним шаховским пољима, обучени у костиме шаховских фигура, дочекали наставници и ученици старопазовачке Основне школе „Симеон Араницки“. Хладно време су победили труд и стрпљење најмлађих, а међу њима топлу добродошлицу члановима делегације су пожелели и чланови Шах клуба „Стара Пазова“ са неколико врхунских шахиста, као и најмлађи српски велемајстор, иначе Пазовчан, талентовани шахиста Александар Инђић.

Уследила је размена пригодних поклона и фотографисање са децом и окупљенима, што ће по речима амбасадорке остати као једна од њених најдражих успомена. Након још једног обраћања, уз изразе захвалности за допринос промовисању и неговању односа са Републиком Кубом, Њ.Е. Мајра Руиз Гарсија је поручила да ће се, неким новим заједничким активностима, ова амбасада повезати са Пазовом и свим њеним становницима, што је допринос вишедеценијском пријатељству два народа.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter