• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Међународни дан младих у Старој Пазови уз традиционални Волонтерски кампНа расаднику „Брест“ у Старој Пазови у току је традиционални "Међународни волонтерски камп - Брест", који је почео 4. августа и траје до 15. августа. Захваљујући залагању Канцеларије за младе општине Стара Пазова, Покрета горана Стара Пазова и Покрета горана Војводине и Младих истраживача Србије (Волонтерски сервис Србије), ове године, 20 иностраних и домаћих волонтера припремају и реализују разне едукације и активности у циљу стицања нових знања и искустава. Прва активност које је реализована по доласку у Стару Пазову је упознавање учесника, расадника и самог града и околине.

У посети Волонтерском кампу, поред многих заинтересованих младих Пазовчана, у име локалне самоуправе боравио је и Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова. Он је поздравио све учеснике, изразивши нарочито задовољство што, и ове године, камп привукао и окупио учеснике из страних земаља попут: Русије, Шпаније, Швајцарске, Италије, Турске, Јужне Кореје и других земаља, али и младе из Пазове и других градова Србије. „Данас је Међународни дан младих, дан који је посвећен младима широм света. Овај камп полако постаје један од симбола наше Општине јер представља мост који спаја, и који ће убудуће спајати, младе људе из различитих крајева света. Пријатељства која овде будете склопили остају у памћењу целог живота, зато смо посебно радосни што, седми пут заредом, можемо да вас угостимо овде у нашој Старој Пазови, уз жељу да будемо ваши домаћини и наредних година“, поручио је приликом сусрета на расаднику Ђорђе Радиновић, председник Општине.

Након првих неколико дана прелепог дружења у понедељак, 11. августа почео је Програм за младе “Интеркултурално лето“, који у послеподневним и вечерњим сатима траје до среде, 13. августа на расаднику „Брест“. Програм обухвата: едукативне радионице, спортске активности, приказивање филмова, интеркултуралне вечери, трибине, а спроводи се у складу са принципима омладинског рада. У току планирања и имплементације програма, волонтерима су на располагању и сертификовани омладински радници.

Последњи дан кампа, волонтери ће искористити да посете Сремске Карловце и Нови Сад, где ће научити више о историји Србије и упознати се са природним и културним знаменитостима ова два града. Поред програма кампа, волонтери ће су задужени за одржавање чистоће на месту у којем бораве, те за кување сопствених оброка.

Слободно време: Радни део кампа траје око 6 сати дневно. Остатак времена, волонтери имају прилику да се боље упознају са локалним окружењем, кроз креативне радионице и дружења са локалним становништвом. Организатори кампа су: Канцеларија за младе општине Стара Пазова, Покрет горана Стара Пазова и Покрет горана Војводине, Волонтерски сервис: Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије.

Овај камп представља један од важних видова размене знања, промоције наше земље, Општине, места Стара Пазова, као и локалне традиције, специфичне мултикултуралности и природних лепота овог дела Срема. У плану је да се традиција "Међународног волонтерског кампа - Брест" настави и у годинама које долазе.

Програм „Интеркултуралног лета“

Понедељак 11.08. 'Здрави начини живљења'
Време: 17:00 часова – 22:00 часа

  • Радионица о веганској исхрани и коришћењу кинеских штапића – сазнајте и пробајте рецепте веганске кухиње; научите да користите кинеске штапиће са волонтером из Ј. Кореје
  • Радионица јоге – Научите и вежбајте јогу са интернационалним волонтерима

Фризби утакмица – Такмичите се са волонтерима из читавог света у 'Ултимативном Фризбију', игри коју су учесници кампа посебно осмислили за програм за младе.

Биоскоп на отвореном – филм 'Supersize mе'.

Уторак 12.08. „Интеркултурално учење“

(у оквиру прославе "Међународног дана младих")
Време: 17:00 часова – 22:00 часа

Потрага за благом – учествујте у потрази за благом, решавајући задатке и одговарајући на питања о земљама из којих долазе волонтери.

Језичка радионица – упознајте се са турским, корејским, арапским и старогрчким језиком

Радионица оргигамија – научите древну вештину савијања папира

Радионица плеса – научите да плешете салсу и турски национални плес са волонтерима из Шпаније и Турске

Биоскоп на отвореном – кратки филмови о интеркултуралности

Среда 13.08. "Интеркултурална размена"

Време: 17:00 часова – 22:00 часа
Радионица циркуских вештина – научите да направите лопте за жонглирање и пои, те како да исте и користите

Фудбалска радионица – научите фудбалске трикове од волонтера из Турске и Шпаније

Open space радионица – научите више о животу младих из земаља из којих долазе волонтери, како и зашто су допутовали у Србију, сазнајте како су проводили време у Индији и Кенији.

Отворени биоскоп – филм о кампу „Интеркултурално лето“

Музичка радионица – научите 'Cup song' и дружите се са волонтерима до краја програма

Програм „Интеркултурално лето“ је бесплатан и отворен за све младе.

Фотографије:

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter