• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Ефикасно управљање имовином у општини Стара ПазоваОпштина Стара Пазова, у партнерству са Општином Инђија, започела је имплементацију пројекта под називом „Ефикасно управљање имовином у општинама Стара Пазова и Инђија“, који финансира Делегација Европске уније у Србији.

Партнери на пројекту су и два јавна предузећа: Дирекција за изградњу општине Стара Пазова ЈП и Дирекција за изградњу општине Инђија. Пројекат се финансира из програма ЕXCHANGE 4, који финансира Делегација Европске Уније у Србији, спроводи Стална конфереција градова и општина (СКГО).

Општи циљ програма ЕXCHANGE 4 је допринос процесу стратешких промена на локалном нивоу кроз унапређење административних капацитета и ефикасности пружања услуга у јединицама локалне самоуправе у Србији, у складу са принципима реформе јавне управе, посебним националним секторским политикама и праксом Европске уније. Овај општински пројекат је један од 32 пројекта који су из ове грант шеме.

Општина Стара Пазова и Инђија су поносне што су у конкуренцији 123 предлога пројекта успеле да се издвоје и што је пројекат ове две општине оцењен позитивно и препоручен за финансирање. Укупна вредност пројекта је 148.686,61 евра од чега Делегација ЕУ финансира 85% односно 126.374, 95 евра, а остало је допринос двеју општина.

Пројекат је подржан у оквиру приоритета 2 – локални економски развој, а тема је управљање имовином. Подршка управљању имовином је важан предуслов за унапређење инвестиционе климе на локалном нивоу и овај приоритет је повезан са Законом о јавној својини, који је усвојен у септембру 2011 и представља правни основ за успостављање надлежности и контроле локалне самоуправе над јавном својином у власништву. Закон је прописао услове на основу којих локалне самоуправе могу добити право својине над имовином и успоставити управљање имовином у најбољем интересу целе заједнице. Пројекат општина Стара Пазова и Инђија се бави управо упостављањем шеме управљања имовином и развојем система управљања имовином и повезивањем са општинским ГИС-ом чија ће основа бити такође креирана из овог пројекта.

Управљање имовином је процес доношења одлука које се тичу стицања и коришћења непокретности и располагања непокретностима које су у својини и државини локалне самоуправе. Тај процес омогућава одржавање и стварање нове вредности кроз оптимално повећање прихода, контролу расхода, управљање ризицима, поштовање закона и подзаконских прописа и аката надлежних органа јединица локалних самоуправа, као и физичко одржавање имовине. Примери земаља у региону показују да стратешко управљање имовином утиче на повећање прихода од најмање 8% до чак 25% буџета локалне самоуправе.

Пројекни тим општина Стара Пазова и Инђија започео је са имплементацијом пројекта 03. фебруара ове године, а пројекат траје годину дана.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter