• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Општина Стара Пазова међу 32 локалне самоуправе за финансирање  у оквиру програма Exchange 4Делегација ЕУ у Републици Србији потписала је јуче уговоре са 32 града и општине у Србији, чији ће пројекти бити финансирани са 4,5 милиона евра у оквиру програма „Exchange 4".

У име Општине Стара Пазова учешће у овом важном програму, који је наставак увођења европских модела функционисања локалних самоуправа кроз „Exchange“, потписао је председник Ђорђе Радиновић.

Укупна вредност програма „Exchange 4" у који се укључује 85 градова и општина, који су успешно прошли процес апликације је 5,8 милиона евра. Од тога ће 4,5 милиона евра бити усмерено у подршку за 32 градска и општинска пројекта, а 1,3 милиона евра намењено је реализацији три компоненте које програм обухвата: општинско планирање, општинске финансије и реализација грант шеме.

У оквиру овог програма Општина Стара Пазова ће спровести евидентирање имовине која се налази у јавној својини, а од изузетног значаја је и увођење Географског информационог система (ГИС) - скупа база података који ће донети могућност управљања просторним подацима свих насеља и укупне територије Општине. За реализацију активности је додељено око 150.000,00 еура које обезбеђује Делегација ЕУ кроз поменути Програм.

Презентацији и потписивању уговора су присуствовали Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, Игор Мировић, министар регионaлног развоја и локалне самоуправе, Бранко Ружић, министар без портфеља задужен за европске интеграције и генерални секретар Скупштине градова и општина (СКГО) Ђорђе Станичић.

„Средства која као локална самоуправа добијамо на располагање опредељујемо за један од најважнијих пројеката за привреду наше Општине, нарочито за будуће инвеститоре, али и једним делом за грађане. Уређење области управљања имовином представља важан предуслов за унапређење инвестиционе климе на локалном нивоу, јер ће се свим заинтересованим домаћим и страним инвеститорима омогућити да излазком на интернет презентацију брзо и лако провере имовину коју поседује наша општина и да сами бирају локације и парцеле које њима одговарају, истакао је председник Општине Ђорђе Радиновић након свечаног потписивања.

Мајкл Девенпорт је, уз похвале и честитке свим локалним самоуправама, које су прошле селекцију, рекао да ће ЕУ наставити да инвестира у овакве програме, али и да држава Србија мора радити на унапређењу капацитета за њихово спровођење.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић је подсетио да до пуноправног чланства у ЕУ пред Србијом стоје бројни изазови и да је један од примарних промена Закона о регионалном развоју. Образлажући основне циљеве програма министар Бранко Ружић је скренуо пажњу да он обухвата најзахтевнији и најдуготрајнији реформске процесе, трансформацијом администрације и њеним профилисањем у модеран сервис за грађане, структуром која ефикасно обавља децентрализована јавна овлашћења и способна је да спроводи домаћу реуглативу усклађену са правним тековинама ЕУ.

На презентацији је наглашено да је више од 70 одсто свих реформи у наредном периоду везано за функционисање локалних самоуправа, односно њихових административних капацитета. Програм "Exchange 4" има за циљ и унапређење стратешког планирања и пружање услуга на локалном нивоу, као и побољшано управљање локалним финансијама.

Средства из овог програма добијена су на основу Конкурса на који је пристигло укупно 123 пријаве из локалних самоуправа широм земље. Од наведеног броја, према испуњеним условима, Делегација ЕУ и СКГО одабрале су 32 пројекта који су након евалуације и процеса селекције потврђени за финансирање.

Погледајте галерију са фотографијама

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter