• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

2013. обележена великим пројектима, новим радним местима и значајним инвестицијама, још снажније ангажовање у 2014. години На годишњој конференцији за медије, коју су организовали председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и Недељко Ковачевић, директор Дирекције за изградњу Општине Стара Пазова ЈП, у присуству великог броја медија представљен је укупан осврт на протеклу годину, досадашње резултате рада Општинске управе и најзначајније реализоване инвестиције - један од кључних стратешких циљева актуелног руководства, који ће бити приоритет и за наредни период.

Као посебна тема издвојили су се водећи инфраструктурни пројекти од виталног значаја за грађане реализовани током 2012. и током 2013, затим планови који се односе на наступајућу 2014. годину и инфраструктурне инвестиције, као и решеност председника Радиновића и Општинске управе да наставе своје залагање за смањење незапослености на територији општине Стара Пазова.

На самом почетку конференције први човек старопазовачке Општине упутио је речи захвалности представницима медија који су свој рад, као и локална самоуправа, подредили грађанима и пожелео им да и у наредној години имају што више лепих и позитивних тема за извештавање. Затим је, у складу са ранијим излагањима и обраћању јавности, још једном нагласио која су три основна правца политике ка грађанима:

  • Брига о најсиромашнијим категоријама становништва - социјални програм Општине
  • Припрема и реализација виталних инфраструктурних пројеката у свим насељима и стварање повољног пословног амбијента за долазак инвеститора
  • Реализација инвестиција страних и домаћих компанија и отварање нових радних места, чиме се трајно решава егзистенција и подиже стандард живота грађана

Међу најбитније и најновије стране инвестиције, које су већ у фази реализације председник је сврстао изградњу регионалног дистрибутивног центра белгијског гиганта компаније Делез Група, изградњу фабрике компаније Стрејт Нова, затим инвестиције Сканије, Милшпеда и почетак градње фабрике компаније Кватро Хаусес Панели, које ће донети драгоцена нова радна места. Резултати указују да је, како је на почетку мандата и постављено као циљ, у значајном проценту смањена стопа незапослености на територији Општине, са 600 до 700 новозапослених. Овоме се значајно, како је закључио председник допринеле и домаће компаније, нарочито трговински ланац „Медиус“, који управо кроз неколико наредних дана отвара нови малопродајни објекат у Војки.

„Између осталих важних пројеката и инвестиција које покрећемо, морам поменути и веома захтеван процес изградње канализационе мреже на целој територији општине. У намери да нађемо, технолошки и технички, најадекватије решење за овај велики пројекат већ извесно време преговарамо са више страних партнера за модел јавно-приватног партнерства по чему бисмо били први у Србији, јер до сада немамо овакву праксу код нас. У преговорима смо са три различите врхунске компаније у овом послу, а посебно интересовање показала је и немачка компанија, чији су руководиоци већ урадили пројекцију, по којој би за овај подухват уложили око 35 милиона евра. Други важан пројекат је замена јавне расвете новом „ЛЕД“ технологијом, која ће знатно уштедети досадашње постојеће трошкове потрошње и одржавања. Према подацима прикупљеним након инсталације пробних сијалица дошли смо до прорачуна да би се на годишњем плану уштедело и до 70 одсто. Такође, очекује нас и израда пројекта студије изводљивости управљања отпадним водама, чиме би за неколико година Стара Пазова решила проблем отпада“, нагласио је између осталог председник Радиновић.

О капиталним и актуелним инфраструктурним пројектима говорио је директор Дирекције Недељко Ковачевић. ”Што се тиче Дирекције, годину која је на измаку смо обележили великом ангажованошћу и реализацијом веома важних пројеката највећим делом у сарадњи са председником Општине и општинским руководством. Све смо радили као тим, нарочито када су у питању преговори са инвеститорима, посредовање код надлежних државних институција и правилне расподеле планова и активности за наредну годину. Пре свега, напоменуо бих да смо завршили све пројекте које смо наследили од претходне власти и у смислу извршења пројеката, као и исплаћивања средстава за те пројекте. Међу њима је бициклистичко-пешачка стаза Стара Пазова-Нова Пазова, али и домови здравља у Војки и Голубинцима. Што се тиче инвестиција, Дирекција за изградњу је од јула 2012. године, за све пројекте и велике и мале набавке, имала уговорених укупно 204 милиона динара (са ПДВ-ом), а у 2013. години имали смо 443 милиона динара (са ПДВ-ом) уговорених инвестиција“, истакао је директор Дирекције за изградњу и у наставку изнео још важних података, а потом и оне који се односе и на планове за 2014. годину.

Капиталне инвестиције за 2013. годину су изградња вртића у Новим Бановцима, уређење центра Старих Бановаца, адаптација домова здравља у свим местима осим Нове и Старе Пазове, што је као захтевније остављено за наредни период. Изузетно важни су и радови, адаптације у школама на територији Општине, спортских терена, уређење капеле у Сурдуку изградња нове капеле у Белегишу, тако да једино Крњешевци сада немају овакав објекат, иначе у плану за идућу годину. У зависности од расположивих средстава, асфалтиране су и приоритетне улице у свим општинским насељима, извршена је адаптација градског базена, урађен део канализације у Новој Пазови, чишћење дивљих депонија, а радило се доста и на припреми детаљних планова регулације за сва места и инфраструктурном опремању у индустријским зонама што је веома значајно за потенцијалне инвеститоре и привреднике.

Међу приоритетима за реализацију у старопазовачкој Општини у 2014. години од кључних пројеката најављене су:

  • Изградња спортске хале у Голубинцима
  • Изградња вртића у Белегишу
  • Изградња и уређење центра Нове Пазове
  • Изградња петље на надвожњаку Нова Пазова-Стари Бановци
  • Измештање свих аутобуских стајалишта у Новим Бановцима и Старим Бановцима
  • Радови на санацији путаног правца Стари Бановци - Стара Пазова (од надвожњака преко ауто-путу ка центру Ст. Пазове)
  • Почетак радова на изградњи канализационе мреже на целој територији Општине

Такође, образложено је и зашто неки од пројеката нису завршени како је било планирано. Овде спада уређење центра Нове Пазове и завршетак асфалтирања свих неасфалтираних улица на територији Општине. Главни разлози били су техничке природе, промена закона која је уследила, као и жалбе понуђача на тендеру које су се након провера показале као неосноване, али су свакако спречиле, односно одгодиле планирану реализацију.

На конференцији је било и речи о мерама штедње и новој организацији рада општинских јавних предузећа, у оквиру које ће Општина све релевантне послове поверити ЈКП „Чистоћа“ и ЈП „Водовод и канализација“. На тај начин би им се омогућила самостална егзистенција и позиционирање на тржишту, по систему који се примењује у страним земљама, а самим тим и буџет Општине растеретио дотација, које су подразумеване у досадашњој пракси. Председник Ђорђе Радиновић је подсетио и да ће се пред одборницима Скупштине општине, крајем децембра, наћи и буџет за 2014. годину, који је први пут до сада предвиђен на реалним основама, за разлику од свих претходних година.

На крају овог сусрета са представницима медија, након питања и дискусије на различите теме, председник Ђорђе Радиновић и директор Дирекције Недељко Ковачевић су још једном свима срдачно пожелели да наредна година буде година успеха на свим пољима, најављујући за најмлађе грађане прикладне Новогодишње програме који ће се одржати у свим местима Општине, као и поклоне којима ће бити обрадована деца из најсиромашнијих породица.

Погледајте фотографије са конференције

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter