• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Амбасадор Словачке Њ.Е. Јан Варшо и министар просвете Републике Словачке  Душан Чаплович у посети Старој ПазовиЈуче је у пријатељској посети Општини Стара Пазова и председнику Ђорђу Радиновићу била делегација амбасаде Словачке коју је предводио Њ.Е. амбасадор Јан Варшо и министар просвете Републике Словачке Душан Чаплович.

У разговору са председником Општине, нарочито је било осврта на значај залагања локалне самоуправе за све институције и удружења словачке националне мањине.

Такође, било је и речи о питању враћања земље Словачкој евангелистичкој цркви. Председник Ђорђе Радиновић је потврдио да је Општина са своје стране максимално укључена у решавање овог питања, уз напомену да кључну и пресудну улогу има држава Србија. У свом обраћању министар просвете Чаплович је говорио о циљу ове посете Србији, жељи да се овом приликом боље упозна са условима у којима раде словачке школе, као и да се прошири сарадња са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Након поменутог пријема и краћег разговора о кључним областима, који се тичу заједничког живота националних заједница на територији општине Стара Пазова, делегација се упутила у ОШ „Херој Јанко Чмелик“, коју похађају деца словачке националности.

Директор ОШ „Херој Јанко Чмелик“, Јанко Хавран нагласио је да је то најстарија словачка школа у Србији, јер су одмах по досељењу пре 264 године, Словаци кренули да школују децу на свом језику. Сада школа има 195 ученика и oдличну сарадњу са локалном самоуправом, министарствима просвете, као и са званичним институцијама Словачке.

Дан раније министар Чаплович, у пратњи председнице Националног савета Словака Ане Томанове-Маканове и представника општине Оџаци, посетио је село Лалић, где је донацијама из Словачке и издвајањима из покрајинских фондова реконструисан Дом културе.

Погледајте галерију фотографија

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter