• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Едукативне трибине КЗИР општине Стара Пазова за родитеље ромске националностиДа су активности Канцеларије за инклузију Рома (КЗИР) општине Стара Пазова посвећене и раду са најмлађима потврђује неколико недавно одржаних трибина намењених управо родитељима. Поред својих текућих активности Канцеларија је, током протекла два месеца, у договору са Социјалном службом ПУ „Радост“ Нови Бановци, организовала поменуте едукативне скупове у насељима Стари Бановци и Белегиш.

Трибине су одржане у просторијама предшколске установе у објектима „Лептирић“ у Старим Бановцима и „Бубамара“ у Белегишу, а главна тема о којој је било речи је: „Обухват деце обавезним припремним предшколским програмом“. Поред родитеља деце предшколског узраста са територије старопазовачког Подунавља, трибинама су присуствовали и преставници НВО „Ромска омладина данас“ из Старих Бановаца и „Романо ило“ из Белегиша.

Ова важна тема, која је представљена са стручног аспекта, нарочито се односи на упућивање родитеља у њихове законске обавезе, када је упис и редовно похађање деце у припремном предшколском програму у питању. Нарочито се дискутовало о праву деце на похађање предшколског образовања, могућности уписа у полудневни боравак млађе деце предшколског узраста, као и о облицима регресирања боравка деце у овим установама. Посебан допринос успеху трибина, размени идеја и разговору са родитељима дали су координатор Канцеларије за инклузију Рома Александар Балиновић и асистент канцеларије ОЕБС-а за регионални пројекат земаља западног Балкана, Бранислав Јовановић.

Као и када су у питању друге сличне иницијативе и активности Канцеларије, и овог пута постигнут је значајан допринос у даљој инклузији грађана ромске националности и сагледавања њихових потреба, али и корак даље ка активнијем укључивању родитеља у циљу упешног заједничког планирања пројеката и активности у најбољем интересу њихове деце.

Овом приликом присутним родитељима подељени су и пакети из социјалне акције која је организована у ПУ „ Радост“ Нови Бановци, а у којој су учествовали родитељи деце и запослени у установи, уз посету и уручење пакета оним родитељима који су били спречени да дођу. У оквиру ове активности, поред посета породицама деце узраста обавезног припремног предшколског програма (од 5,5 до 6,5 година), обављене су и посете породицама деце млађег узраста, који нису обухваћени предшколским системом васпитања и образовања.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter