• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Осврт на посету делегације Општине немачкој Покрајини Баден-ВиртембергПозитивни резултати билатералних сусрета са звиничницима Владе Покрајине Баден-Виртемберг, надлежних ресорних Министарстава и експерата у области управљања отпадним водама, заштите животне средине, производњом и управљањем енергијом из обновљивих извора.

Дневник РТВ Стара Пазова, четвртак, 1. август 2013.

Господин Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова

На иницијативу Министарства животне средине, климе и енергетике Покрајине Баден-Виртемберг, Државно министарство Покрајине Баден-Виртемберг одобрило је пројекат „Анализа сектора управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у Општини Стара Пазова“. Како је дошло до овог контакта?
Познато је да наше Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине има већ сарадњу са Министарством о коме је реч, и да је Министарство Покрајине Баден-Виртемберг тражило контакт неке Општине из Србије за сарадњу. Ми смо као Општина успели да остваримо најбољу комуникацију са наведеним Министарством тако да су и они били задовољни са оним што смо ми припремали, као и начином на који смо то урадили, тако је дошло до сарадње.

Шта је циљ овог пројекта?
Циљ пројекта је управљање отпадним водама. У принципу то је изградња пречистача отпадних вода и прозводња биогаса од кога се добија топлотна и електрична енергија. Наиме, за сада смо договорили припремање студије изводљивости и оправданости коју ће радити Институт из Штутгарта, који је један од најпознатијих и најцењенијих института у Европи. Следећи корак је израда пројекта за изградњу пречистача отпадних вода.

Овај пројекат у целини и финансира поменута Покрајина?
Јесте, пројекат финансира Државно министарство Покрајине, а лично министар Франц Унтерстелер нас је примио и одобрио израду. Иначе, вредност пројекта је 30.000 евра, с’ тим што је за цео пројекат предвиђено око 400.000 евра, што обухвата и следеће фазе, израду генералног пројекта за изградњу пречистача за прераду и управљање отпадним водама.

Господин Драгољуб Трифуновић, помоћник председника Општине Стара Пазова

Током посете делегација је упозната са најквалитетнијим решењима управљања отпадним водама, производњом енергије из обновљивих извора и заштите животне средине. Какви су Ваши утисци након ове посете?
Наши утисци су да је посета била изузетно успешна, врло квалитетна и надасве едукативна. Обзиром да је управљање отпадним водама и добијање енергије из обновљивих извора једна од најозбиљнијих тема у Европи укључујући и енергетску ефикасност, успех је велики јер ми као општина до сада немамо стратешки документ за управљање отпадним водама и производњу такве енергије, а са друге стране имамо фантастичне сировинске предуслове за то, поготово по питању биомасе и поготово зато што имамо заједнички регионални вод Инђија-Стара Пазова где у отпадним водама постоји један фантастичан потенцијал за добијање на такав начин у самом процесу пречишћавања. Немци су у овој области лидери у Европи. Куриозитет је да Немци данас имају 30 одсто енергије коју користе у својој држави из обновљивих извора и то је уопште тренд. Друго, ми у Европу не можемо да идемо са непречишћеним отпадним водама, а искуства онога што смо видели у Немачкој су заиста за мене импресивна. Обишли смо неколико постројења, почев од Баден-Бадена, Офенбурга, Мајнхајма, Равензбурга, Сан Маргена, били смо и у близини Шварцвалда тамо где извире Дунав, где наше отпадне воде данас иду, али ће вероватно у блиској будућности ићи пречишћене. То су постројења где је затворен енергетски круг. Примера ради, муљ од пречишћених отпадних вода се користи у когенерацији са биомасом у постројењу за производњу биогаса, из биогаса добијамо топлотну енергије и електричну енергију, електрична енергија се користи мање-више за економско напајање рада целог постројења који у раду користи велику колочину електричне енергије. Други део енергије који је слободан се продаје по фид-ин тарифи, зато што је из обновљивих извора и имамо као рецидив свега тога топлотну енергију, која се користи за централна грејања итд. На крају остаје један део муља који се соларно суши и он се користи као брикет за ложење у одређеним топланама или као један од најквалитетнијих састојака за производњу компоста за производњу свећа итд.

Када се очекује имплементација овог пројекта?
Имплементација овог пројекта креће у другој половини августа, када код нас долази лидер пројекта професорка др. Хајдрин Штамец, са Института ISWA у Штутгарту и њена сарадница Јована Хузман где ће израда ове стратешке студије Општине Стара Пазова уједно бити и докторска теза и дисертација госпође Јоване Хуземан. Ми крећемо са овим проијектом и желимо да га завршимо до краја ове календарске године, јер он ће послужити као предуслов за све апликације које ће у будућности ићи ка стратешким, структурним и Европским фондовима у овој области. Што је важније, овај пројекат који, ће се урадити уједно се и наслања, као што је у претходној изјави нагласио и председник, као предуслов за израду генералног пројекта отпадних вода који треба да кошта негде око 400.000 евра и да је у разговору са министром климе, развoја и заштите животне средине, Францом Унтерстелером обећано да ако се уради овај пројекат у одговарајућем року, да ћемо у сваком случају бити они који имају право да аплицирају за та средства. Ја се овоме искрено радујем и ово је једна веома важна област за будућност са којом морамо подједнако да се бавимо као и развојем привреде, и уопште подизањем конкурентских потенцијала Општине Стара Пазова.

Хвала Вам пуно на овом разговору.
Хвала и Вама.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter