• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Вандредна ситуација и мере заштитеНа ванредној конференцији одржаној данас у Општинској управи, коју је иницирао председник општине Стара Пазова, господин Горан Јовић, говорило се о мерама заштите за време проглашене ванредне ситуације, као и о одређеним и овлашћеним правним лицима која ће служити за спасавање у истим ситуацијама на територији општине Стара Пазова. Први човек старопазовачке општине, и у овом случају комадант Општинског Штаба за ванредне ситуације Горан Јовић, изнео је одлуку о мерама безбедности, која је уједно и саопштење за јавност.

На основу члана 34. став 1. тачка 10. Закона о ванредним ситуацијама („Сл.гласник ПЦ." бр.111/2009 и 92/2011), Општински Штаб за ванредне ситуације на седници одржаној дана 07.02.2012. год. доноси:

 

НАРЕДБУ О ИЗВРШЕЊУ МЕРА ЗАШТИТЕ ОД АТМОСФЕРСКИХ НЕПОГОДА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СТАРА ПАЗОВА

  1. 1.Обавезује се "Срем- пут" АД да у зимским условима ( снежне падавине, завејавање услед дејства ветра, поледице на јавној површини услед ниске температуре или појаве ледене кише), изврши чишћење од снега и леда као и посипање соли на локалним саобраћајницама на територији општине Стара Пазова а које су у режиму редовног одржавања "Срем- пут" АД у зимским условима, односно изврши и друге послове у вези зимске службе а по налогу Општинског Штаба за ванредне ситуације.
  2. 2.Обавезују се следећа правна лица да у зимским условима ( снежне падавине, завејавање услед дејства ветра, поледице на јавној површини услед ниске температуре или појаве ледене кише), изврше чишћење од снега и леда као и посипање соли на локалним саобраћајницама на територији општине Стара Пазова, а које су ван режима редовног одржавања "Срем- пут" АД у зимским условима, односно изврше и друге послове у вези зимске службе по налогу Општинског Штаба за ванредне ситуације и то:

 

„ГАС ФЕРОМОНТ ГРАДЊА" из Старе Пазове, уз употребу 2 машине, у насељеном месту Стара Пазова,

„УРЕЂЕЊЕ БЕШКА" из Бешке уз употребу 3 машине, у насељеном месту Нова Пазова,
„БЕТА СЕМЕ" ДОО из Голубинаца у насељеном месту Голубинци.
„НАПРЕДАК" АД из Старе Пазове за пут Петровић Салаш правац према Новим Карловцима уз помоћ "Срем- пут" АД за локални пут Стара Пазова – Голубинци.
„ПОЉОАГРАР " ДОО из Војке за насељено место Војка.
„ДУНАВ ГРУПА АГРЕГАТИ" из Новог Сада за насељено место Нови Бановци и насеље Каблар.
„ШЉУНАК ПРОМЕТ" из Старих Бановаца за насељено место Стари Бановци.
„СР КИЛИ" из Белегиша за насељена места Белегиш и Сурдук.

 

3.За потребе чишћења снега и леда око пословних и других јавних објеката које користе органи општине Стара Пазова а у складу са прописима и потребама ангажовати запослене из ЈКП "Чистоћа".

 

4.Обавезује се Омладинска задруга " Стара Пазова" да достави списак од 50 лица која ће бити ангажована на чишћењу снега и уклањању леда са јавних површина и других локација а по налогу Општинског штаба за ванредне ситуације.

5. Обавезује се Општинска управа општине Стара Пазова да одмах изврши набавку алата потребног за чишћење снега и уклањање леда и то 50 комада обичних лопата, 50 комада лопата за снег , 50 комада разбијача за лед и 50 флуоросцентних маркера ( прслука).

6.Обавезује се "Срем- пут" АД да одмах изврши дистрибуцију одређених количина индустријске соли према следећим јавним установама па територији општине Стара Пазова:

              -Предшколским установама на 10 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 1 тоне.

               -Дому здравља и здравственим станицама на 9 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 900 кг.

           -Основним и средњим школама на 11 локација издати по 100 кг индустријске соли по објекту у количини од 1,1 тоне.

 

7.Обавезује се "Срем- пут" АД да преостале количине индустријске соли, са депоније "Срем-пут"АД у Карађорђева бр.83. према потребама дистрибуира месним заједницама и путем средстава јавног информисања обавести грађане и скупштине станара зграда где одобрене количине индустријске соли могу да преузму.

8. Обавезује се информативна служба општине Стара Пазова да редовно средства јавног информисања обавештава о активностима Општинског штаба за ванредне ситуације о налозима или упуствима у вези ангажовања грађана око спровођења мера заштите од атмосферских непогода током зимског периода као и чишћења снега и уклањања леда.

9. Обавезују се стручне службе које технички прате рад Општинског штаба за ванредне ситуације да редовно прибављају и припремају информације о активностима зимске службе на територији општине Стара Пазова у циљу благовременог извештавања и координације рада са Окружним Штабом за ванредне ситуације.

 

Такође председник општине Стара Пазова Горан Јовић , донео је одлуку о одређивању оспособљених и овлашћених правних лица за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама за општину Стара Пазова.

                                               Члан 1.

Овом одлуком одређују се оспособљена и овлашћена привредна друштва и друга правна лица за спровођење мера заштите и спасавања на територији општине Стара Пазова и то:

-         Гас-феромонт а.д. испостава Стара Пазова, редовно снабдевање природним гасом,

-          Ласта-Срем Стара Пазова, пружање услуга аутобуског превоза,

-          Чистоћа ј.п. Стара Пазова, одржавање чистоће, сахрањивање и асанација,

-          Водовод и канализација ј.п. Стара Пазова, производња и снабдевање водом,

-         Центар за социјални рад општине Стара Пазова, пружање помоћи угроженим категоријама становништва,

-         Општинска организација Црвеног крста општине Стара Пазова, пружање помоћи на збрињавању становништва,

-         Дом здравља "Др Јован Јовановић Змај" Стара Пазова, пружање медицинских услуга,

-         Јавно предузеће за информисање „Радио телевизија Стара Пазова", информисање јавности,

-         Дирекција за изградњу ј.п. Стара Пазова, одржавање путева и употреба грађевинских машина,

-         Житопромет-Млинпек ад Стара Пазова, дистрибуција хлеба,

-         Срем- пут АД, одржавање путева и

-         Ветеринарске станице Стара Пазова, заштита животиња и сточног фонда.

 

 

Ради обављања послова из своје надлежности Штаб за ванредне ситуације општине Стара Пазова ће ангажовати-наредити оспособљеним и овлашћеним правним лицима и другим организацијама од значаја за општину Стара Пазова извршавање задатака у ванредним ситуацијама.

 

     У току реализације задатака који произилазе из Закона о ванредним ситуацијама наведени субјекти из става 1. овог члана, су дужии да извршавају наређења, одлуке и закључке и да координирају своје активности са Општинским штабом за ванредне ситуације Општине Стара Пазова.

Циљ заједничког рада је, да се спроведу превентивне мере и задаци заштите, оствари координација рада свих субјеката на нивоу локалне заједнице, како би се успешно одговорило различитим облицима угрожености људи, животиња и материјалних добара.

Овлашћује се председник општине да са правним лицима из става 1. овог члана склопи Уговор којим ће се уредити међусобна права и обавезе.

Средства за надокнаду трошкова насталих учешћем правних лица из става 1. овог члана у заштити и спасавању у ванредним ситуацијама обезбеђује се из буџета општине Стара Пазова.

 

                    

                                        Члан 2.

 

     У циљу организованог пружања помоћи становништву и заштити добара у случају природне или друге несреће наведени субјекти у члану 1. ове Одлуке су дужни да у што краћем року, а најдуже у року од 6 (шест) месеци од дана ступања на снагу ове Одлуке израде све потребне планове у складу са чланом 49. Закона о ванредним ситуацијама.

 

     Субјекти из члана 1. ове Одлуке су дужни да Служби цивилне заштите Општине Стара Пазова доставе копије донетих планова и ажуран преглед властитих материјално- техничких средстава и опреме које се по потреби могу ставити у функцију заштите и спасавања становништва и материјалних добара на подручју општине Стара Пазова.

 

                                           Члан 3.

За спровођење ове Одлуке као мера и задатака цивилне заштите одговорни су руководиоци субјеката наведених у члану 1. ове Одлуке.

 

                                           Члан 4.

           Ова Одлука ступа на снагу даном доношења, а објавиће се у "Службеном листу општина Срема”.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter