• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Отварање рециклажног центра Уговор о реализацији пројекта „Економско повезивање Рома у сектору рециклаже“ потписан је у Влади Србије, а њиме је потврђено отварање рециклажних центара у Старој Пазови, Алексинцу, Нишу, Владичином Хану и Сурдулици. Уговор о реализацији пројекта, чија је вредност око 2,5 милиона евра, потписали су директорка Фонда за заштиту животне средине Жељка Јуракић и председник Федерације Рома Србије Јован Дамјановић. “Представници ромске популације су до сада махом радили у сивој зони, из које би након реализације овог пројекта, коначно требали да уђу у легалне токове и да се квалитетно интегришу у друштво, зарађујући своје плате, плаћајући порез и остварујући право на пензију. Тиме ће се допринети не само поштовању људских и мањинских права већ и да Србија буде еколошки чистија.” Истакао је у уводном обраћању Јован Дамјановић. Жељка Јуракић је подсетила на то да ће се управо реализацијом овог пројекта, Ромска попилација која се до сада бавила сакупљањем секундарних сировина, увести у легалне токове, и да ће се резултати развоја пројекта пратити наредних пет година.

За прву фазу реализације овог пројекта издвојено је 114 милиона динара, намењених за опремање објеката и набавку машина и возила. Пројектом је предвиђено успостављање центара, односно изградња објеката где ће се инсталирати опрема за пресовање и балирање амбалаже. Оно што је веома битно напоменути је успостављање неке врсте мониторинга, односно контроле и праћења реализације пројекта, његове сврсисходности и исплативости, тако да ће постојати једна свеобухватна информација о његовим  учинцима.

 

Потписивању уговора присуствовао је и министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, који је подсетио на то да велики број Рома живи у тешким условима и да су они заиста давали допринос сакупљању секундарних сировина, а захваљујући овом пројекту, они ће бити запослени у области рециклажне индустрије. “Оваквим пројектима и запошљавањем Рома у области рециклаже, решиће се и проблем интегрисања ромске заједнице у друштво” нагласио је Дулић.

На овај начин Роми ће из социјалних сфера, односно од социјално угрожених категорија, прећи у радно корисне чланове друштва, који легално раде, измирују пореске обавезе према држави и издржавају своје породице. Пројекат је, по његовим речима, скуп, али обзиром на планиране ефекте, веома исплатив за друштво.

 

У име општине Стара Пазова потписивању уговора је присуствовао и Миленко Бубоња, руководилац одељења за стамбено комуналне послове, заштиту животне средине и инспекцијске послове, који је обраћајући се медијима истакао да није случајно  да се општина Стара Пазова у многим сегментима тако високо позиционирала, од добијања значајног призњања “Капетан Миша Анастасијевић”, до најужег избора за изградњу рециклажног центра. То је плод једног континуираног, планског и тимског рада, који да даје конкретне резултате.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter