• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Освештање обновљеног Храма Светог ИлијеУ светлости дана Св. Јована Златоустог, Епископ Сремски Василије, освештао је обновљени храм Св. пророка Илије у Старој Пазови, који је изграђен далеке 1829. године, а његов барокни иконостас потписао је аустроугарски уметник Bil Hauer.

Изузев чињенице да је данашни торањ постављен 1907. године, може се рећи да је први пут детаљно обновљен и духовно оснажен у нашим данима. Литургију Св. Јована Златоустог, на којој је старешина храма Срђан Ђурђевић произведен у чин протојереја, служио је епископ Василије заједно са свештенством и монаштвом епархије Сремске. Обнављајући овај свети храм, ја дубоко верујем, да се и ми помало обнављамо у души својој, поручио је присутнима, Епископ Сремски Василије.

2007. године у пролеће, ми смо почели са рестоурацијом овог храма, и колико је труда уложено, могло се чак можда саградити и нови храм, него обновити овај стари. Ми смо га ето, са вољом и љубављу, искреном и правом, реновирали уз помоћ Владе АП Војводине, истакао је протојереј Срђан Ђурђевић, старешина Храма.

Уз Владу АП Војводине, обнову храма помогле су и Општина и МЗ Стара Пазова, и бројни верници. Све укупно уложено износи између 50 и 60 хиљада евра.

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter