• Facebook page
  • Twitter page
  • YouTube page
  • RSS
  • Mapa sajta

Municipality administration of Stara Pazova, st. Svetosavska, 22300 Stara Pazova

Municipality of Stara Pazova, Srem, Vojvodina - official page

Official page Municipality of Stara Pazova

Немања БрачкоДок Немања Брачко, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства, ствар није узео у своје руке, странци су на великој светској Гугловој мапи у Србији могли да виде само три пута: Е70, Е75 и Ибарску магистралу. Захваљујући овом магу рачунарства, Србија је данас свету понуђена као на длану, а већина места уцртана је до нивоа улица. Немања Брачко (24) живи у Старој Пазови где је завршио Средњу техничку школу, а на Рачунарском факултету у Београду тренутно похађа мастер студије. Његова највећа страст је цртање мапа, али га то није спречило да успут са енглеског на српски преводи апликације за рачунаре, мобилне телефоне, па чак и последњу верзију чувене Касперски антивирус апликације. Све ово његови најближи у почетку су схватали као игру, а од цртања га одвраћали уз образложење да је то чисто губљење времена. Ствар је постала озбиљна тек кад га је чувена светска компанија „Гугл” ангажовала као регионалног модератора за Републику Србију, а представница тима „Гугл Мап Макер” Џесика Фанд га позвала на самит у Барселону.

- У почетку нисам могао да поверујем, па сам најпре решио да проверим аутентичност позива. Испоставило се да ме је стварно звала Џесика Фанд и да се мој труд ипак исплатио. Знајући да ћу тиме помоћи првенствено Србији, „Гуглу” и многим корисницима, усрећило ме је и сазнање да ћу учествујући на самиту унапредити своје знање и добити још већу мотивацију да цртам - прича Немања.

Поред уцртавања граница места, локалних самоуправа, општина, путева, пруга, река, Немања је на „Гугл” мапи за Србију уцртао и многе „тачке од интереса”: паркове, пословне центре, банке, полицијске станице, домове здравља и школе.

- Уцртао сам и НАВАК-ову стазу у Суботишту, а забележио и скоро све пропратне објекте. Оно што издваја Стару Пазову од других места и држава у којима је дозвољено цртање јесте то што је унета једна четвртина свих кућних бројева. Прикупљање кућних бројева са терена и уцртавање у карту радим сам и за то ми је било потребно шест месеци - истиче Немања.

Мапа је, каже, од огромног значаја за Србију јер је „Гугл” апликација доступна за све рачунаре и скоро све мобилне телефоне, а већ за коју годину „Гугл мапс” наћи ће се и у свим навигационим уређајима.



извор фотографије Медиа центар Београд

одштампај чланак пошаљи чланак на имејл адресу

Оfficial facebook page of municipality of Stara Pazova

 

Newsletter